Skip to main content

«Ο κύκλος κλείνει. 42 χρόνια μετά επέστρεψαν στην Ελλάδα τα λείψανα τω ηρώων του Νοράτλας»

Στο Τατόι πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου,  η τελετή υποδοχής των λειψάνων 16 Ελλήνων αγωνιστών που επέβαιναν στο Noratlas, το οποίο καταρρίφθηκε στο σημείο όπου βρίσκεται ο Τύμβος της Μακεδονίτισσας, τον Ιούλιο του 1974. Το πρωί ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος βρέθηκε στην Κύπρο για την τελετή παράδοσης των λειψάνων.

«Είναι η ώρα που το κυπριακό κράτος ανταποκρίνεται ως όφειλε, σε μια εκ των ουκ άνευ υποχρεώσεων του, αποδίδοντας όχι μόνο τα λείψανα, αλλά και τις δέουσες τιμές στους ήρωες και τις οικογένειες τους», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στην τελετή παράδοσης όσων λειψάνων βρέθηκαν από τους 16 Έλληνες καταδρομείς, οι οποίοι βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα στο αεροσκάφος Noratlas-«ΝΙΚΗ 4», το οποίο, κατά την τουρκική εισβολή του 1974, ξεκίνησε από την Κρήτη και, λίγο πριν προσγειωθεί στην Λευκωσία, καταρρίφθηκε από λάθος της κυπριακής αεράμυνας.

Η ανασκαφή στον χώρο όπου είχε ταφεί το Noratlas-«ΝΙΚΗ 4», έγινε, είπε ο κ. Αναστασιάδης, για να δοθούν οι τεκμηριωμένες απαντήσεις στην κάθε οικογένεια και για να αποδοθούν, επιτέλους, οι τιμές που αξίζουν σε όσους εστάλησαν σε μία αποστολή θανάτου.

Συνιστά, πρόσθεσε, την υλοποίηση της δέσμευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναγνωρίσει τον αγώνα και τη θυσία, «έστω και ετεροχρονισμένα και να τιμήσει, όπως επιβάλλεται, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της ως κράτος».

Στα θαμμένα συντρίμμια του Noratlas βρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν λείψανα των:

-Εσμία (ΡΝΑ) Ανθιμου Ηλία
-Στρτη (ΚΔ) Αναστασοπούλου Ανδρέα
-Στρτη (ΚΔ) Γιαννακάκη Κοσμά
-Στρτη (ΚΔ) Γιαννάκου Στέφανου
-Στρτης (ΚΔ)Δαλαμάγκα Ηλία
-Στρτη (ΚΔ) Ζησιμόπουλου Αντωνίου
-Στρτη (ΚΔ) Λιγδη Χρήστου
-Στρτη (ΚΔ) Μανιάτη Σπυρίδωνα
-Στρτης (ΚΔ) Μονια Αιμίλιου
-Στρτη (ΚΔ) Νάκου Γεωργίου
-Στρτη (ΚΔ) Πρινιακάκη Στυλιανού
-Στρτη (ΚΔ) Σκιαδιαρέση Νικόλαου
-Δνεας (ΚΔ) Τσάκωνα Ευάγγελου
-Στρτη (ΚΔ) Τζούρα Σωτήριου
-Στρτη (ΚΔ) Χατζόπουλου Χρήστου
-Δεκα (ΚΔ) Χριστόπουλου Αθανάσιου

Δεν έχουν ταυτοποιηθεί οι:

-Επγός (Ι) Συμεωνίδης Στέργιος
-Στρτης (ΚΔ) Δοϊτσίδης Χριστόδουλος
-Στρτης (ΚΔ) Σιορώκος Δημήτριος

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι θα ήταν ασυγχώρητο λάθος, αν αποδίδοντο ευθύνες σε πολεμιστές εκείνες τις ώρες. Η σύγχυση ήταν σαφέστατη και η έλλειψη συντονισμού αποδεδειγμένη.

Αν όμως, πρόσθεσε, οι άνθρωποι στο μέτωπο, την ώρα του πολέμου, δεν έχουν ευθύνη για την καταστροφή, «δεν μπορώ να πω το ίδιο για όσους έτυχε να διαχειριστούν την τύχη των θυμάτων».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, απευθυνόμενος στους συγγενείς και τις οικογένειες των πεσόντων, εξέφρασε εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας συλλυπητήριά για τον θάνατο νέων Ελλήνων, «για τη θυσία των δικών σας ανθρώπων υπέρ βωμών και εστιών».

Επίσης, ζήτησε από τους συγγενείς να δεχθούν και την έκφραση του δέους, του σεβασμού και της περηφάνιας που μας διακατέχουν για τους Έλληνες που, όπως τόνισε, «έδωσαν την ύστατη ρανίδα του αίματός τους και την τελευταία τους πνοή για μια και μόνο ιδέα, τον Ελληνισμό».

Ο κ. Καμμένος ζήτησε συγγνώμη για αυτά που δεν έγιναν μέχρι σήμερα και συνέχισε: «Για την κυβέρνηση, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και εμένα προσωπικά, αποτελεί προτεραιότητα η αναγνώριση των αγώνων εκείνων που έδωσαν μάχη, εκείνων που έπεσαν, αλλά και εκείνων που ζουν, που έμειναν μέχρι τώρα στη λησμονιά με ευθύνη όλων μας. Τα δικά σας παιδιά, τα δικά σας αδέλφια απέδειξαν ότι η Κύπρος δεν είναι μακριά».

Ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι οι αναταραχές και η αστάθεια στην ευρύτερη Μέση Ανατολή καθιστούν αναγκαία τη διατήρηση σε πολύ υψηλό επίπεδο όλων των παραγόντων ισχύος Ελλάδας και Κύπρου.

Τον τραγικό Ιούλιο του 1974, το Noratlas βρισκόταν σε πορεία προσγείωσης. Χτυπημένο, προσέκρουσε στο έδαφος φλεγόμενο και αναποδογύρισε.

Από τη σύγκρουση, εκσφενδονίστηκαν 16 καταδρομείς, οι οποίοι και περισυλλέγησαν και τάφηκαν στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμιας. Οι υπόλοιποι 15, των οποίων οι σοροί δεν είχαν εντοπιστεί, ήταν σφηνωμένοι στο μπροστινό μέρος του αεροσκάφους και τάφηκαν μαζί με τα συντρίμμια του.

Τα λείψανά τους εντοπίστηκαν κατά την ανασκαφή στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, που άρχισε πριν από 14 μήνες. Τα λείψανα που βρέθηκαν ταυτοποιήθηκαν με την μέθοδο DNA.

Η σορός του 16ου νεκρού περισυλλέγη από το σημείο πρόσκρουσης του αεροσκάφους στον Τύμβο και στη συνέχεια τάφηκε στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Λακατάμιας.

Τα λείψανά του εκτάφηκαν την περίοδο 1979-’81 και δόθηκαν σε λάθος οικογένεια στην Ελλάδα. Επιστράφηκαν στην Κύπρο, όπου μετά από επιστημονικές εξετάσεις, μικρό μέρος των λειψάνων του ταυτοποιήθηκαν, επίσης με τη μέθοδο του DNA.

ΠηγήΕΡΤ