Skip to main content

Ρόαλντ Νταλ: Όταν ο δημιουργός του Μεγάλου Φιλικού Γίγαντα πολέμησε για την Αθήνα

Στις κινηματογραφικές αίθουσες ξεκινάει από σήμερα να προβάλλεται ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας του Στίβεν Σπίλμπεργκ, που βασίζεται στην ομώνυμη ιστορία του Ρόαλντ Νταλ, του μεγάλου παραμυθά που μέαγεψε εκατομμύρια παιδιά ανά τον κόσμο. Η δημιουργική φαντασία του Νταλ δημιούργησε τον Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας, τον Φανταστικό κ. Φοξ, τη Ματίλντα ακόμη και τα Γκρέμλινς. Κάπου ανάμεσα στις συγγραφικές του δραστηριότητες, όμως, ανέλαβε το πηδάλιο ενός Hurricane και πολέμησε τους Γερμανούς πάνω από την Αθήνα.

Γεννημένος στην Ουαλία από Νορβηγούς γονείς, στις 13 Σεπτεμβρίου 1916, ο Νταλ κατάφερε να φέρει κάτι εξωτικό στην παιδική λογοτεχνία. Τα έργα του πάντα ξεχώριζαν καθώς κατάφερε να συνδυάσει την παιδική αθωότητα με τον ανοίκειο τρόμο, διευρύνοντας τα όρια του λογοτεχνικού είδους και έχοντας πάντα στον πυρήνα των έργων του την αποφασιστικότητα μπροστά σε μία μεγάλη περιπέτεια. Στο ίδιο μοτίβο και η ζωή του.

Όταν ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος κατατάχθηκε στη RAF (Royal Air Force) και στις 20 Απριλίου 1941 καταδίωκε και κατέρριψε τρία γερμανικά μαχητικά στη «Μάχη της Αθήνας». Όπως γράφει ο ίδιος στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του «Going Solo»:

«Η Μάχη της Αθήνας ήταν μία μακρά και όμορφη αερομαχία στην οποία 15 Hurricanes πολέμησαν για 1,5 ώρα ενάντια σε 150-200 γερμανικά βομβαρδιστικά και μαχητικά […] Νομίζω πώς κανένας πιλότος καταδιωκτικού δεν κατάφερε ποτέ να μεταφέρει το πώς είναι να βρίσκεσαι εκεί πάνω, σε μία μεγάλης διάρκειας αερομαχία […] Ήταν πραγματικά η πιο αγωνιώδης και κατά κάποιον τρόπο η πιο συναρπαστική εμπειρία που είχα ποτέ στη ζωή μου».

roald pilot 1 005ba3395ba339 733 413

Ο Νταλ κατάφερε να επιβιώσει από τις αερομαχίες και τη βαρβαρότητα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και να γιατρέψει τις πληγές της ψυχής του μέσα από τη συγγραφή. Στα παιδικά έργα του, η πένα του καθοδηγούταν από τις ενήλικες εμπειρίες του και τη ματιά ενός μικρού παιδιού. Μέσα από τη σύγκρουση της αγάπης με την απώλεια χαρτογραφεί το παιδικό του σύμπαν και μέσα σε αυτό απελευθερώνει τους ήρωες του. Τον Τσάρλι στο εργοστάσιο σοκολάτας, τον Τζέιμς με το Γιγάντιο Ροδάκινο, τη μικρή Ματίλντα.

Τα Γκρέμλινς

Στην ιστορία του Disney, τα Γκρέμλινς είναι μικρά πλασματάκια που προκαλούν μηχανικές βλάβες σε αεροπλάνα – Πηγή: roalddahl.com

Η μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία του 1984, βασίστηκε ως ιδέα αλλά όχι ως σενάριο, στο διήγημα του Νταλ, όπως αναφέρεται στον ιστότοπο roalddahl.com, που είναι αφιερωμένος στην ιστορία του, στο έργο και το πνεύμα του. Ήταν από τις πρώτες παιδικές ιστορίες που έγραψε. Ξεκίνησε να τη δουλεύει το 1942, λίγο μετά το πρώτο διήγημα που του απέφερε χρήματα και το οποίο αναφερόταν στην πτώση που είχε κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πιλότος, στη Λιβύη.

Τα Γκρέμλινς, από τα χέρια του κινηματογραφικού παραγωγού, Sidney Bernstein, έφτασαν σε αυτά του Walt Disney, ο οποίος ήθελε να κάνει ταινία. Στην ιστορία, τα Γκρέμλινς είναι μικρά πλασματάκια που προκαλούν μηχανικές βλάβες σε αεροπλάνα. Τελικά, έγιναν βιβλίο που εκδόθηκε από τη Walt Disney και τον εκδοτικό οίκο Random House. Θα έπρεπε να περάσουν μερικές δεκαετίες για να δημιουργηθεί το κινηματογραφικό πάνθεον του Νταλ. Σε αυτό βρίσκονται ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας, ο Φανταστικός κύριος Φοξ, ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας, η Ματίλντα κ.α.

Ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας

Ο Σπίλμπεργκ αναφέρει για το έργο: «Είναι πολύ γενναίο να συνδυάσεις το φως με το σκοτάδι, το να πεις μια τρομακτική ιστορία με μια αχτίδα φωτός, να διδάξεις κάτι τόσο αβίαστα – ο Νταλ το κάνει υπέροχα και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που ήθελα να πω αυτήν την ιστορία. Χωρίς το σκοτάδι, πώς θα μπορούσες να βρεις τη λύτρωση; Πώς θα μπορούσες να ξεφύγεις από το βάθος του εφιάλτη και να βρεθείς στο πιο όμορφο, στο πιο μαγευτικό όνειρο;» Ο «Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας» είναι μια ιστορία για δύο μοναχικές ψυχές που, βρίσκοντας η μία την άλλη, δημιουργούν το δικό τους σπίτι στον κόσμο, μια δική τους οικογένεια. Και κυρίως: Μοιράζονται μια βαθιά αγάπη και φιλία. Σπανίζει στις μέρες μας; Γι’ αυτό και μόνο αξίζει να το δούμε.

Σκηνοθεσία: Στίβεν Σπίλμπεργκ
Σενάριο: Μελίσα Μάθισον
Παραγωγή: Στίβεν Σπίλμπεργκ, Φρανκ Μάρσαλ, Σαμ Μέρσερ.
Ηθοποιοί: Μαρκ Ράιλανς, Ρούμπι Μπάρνχιλ, Ρεμπέκα Χολ, Πενέλοπε Ουίλτον.
Διάρκεια: 115’

Πηγή: CNN Greece