Skip to main content

O ΓΓ του ΟΗΕ εγκαινίασε έκθεση Φωτογραφίας στα Ηνωμένα Έθνη για το Έργο της Επιτροπής Αγνοουμένων στην Κύπρο

Ηνωμένα Εθνη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Το έργο που έχει παραχθεί από τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων εν τη απουσία συνολικής πολιτικής διευθέτησης, αποδεικνύει πως όταν υπάρχει βούληση, η αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Αυτό ανέφερε χθες το βράδυ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν γκι-Μουν, εγκαινιάζοντας έκθεση φωτογραφίας στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών για το Έργο της Επιτροπής Αγνοουμένων, με τίτλο « Κάτω από το Χαρουπόδενδρα». Διανεμήθηκε επίσης το βιβλίο των Danziger και ΜacLean  «Κάτω από τα χαρουπόδενδρα – οι χαμένες ζωές στην Κύπρο» (“Beneath the Carob Trees- The Lost Lives of Cyprus”).

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Επιτροπή Αγνοουμένων και τελούσε υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν γκι-Μουν, ο οποίος στην ομιλία του αφού εξήρε το έργο της Επιτροπής εξέφρασε την ελπίδα ότι η εμπειρία της Επιτροπής Αγνοουμένων μπορεί να εμπνεύσει ευρύτερες προσπάθειες για δικοινοτική συνεργασία στη Κύπρο αλλά και πέραν αυτής.

«Η Κύπρος είναι μια πύλη προς τη Μέση Ανατολή, μια περιοχή η οποία σήμερα έχει τον υψηλότερο αριθμό των αγνοουμένων στον κόσμο. Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών, περισσότερες από δύο δωδεκάδες επιστημόνων από το Ιράκ και το Λίβανο έχουν εκπαιδευτεί στην ανάκτηση και την αναγνώριση των ανθρωπίνων λειψάνων από τη ΔΕΑ».

Και πρόσθεσε ότι αργότερα εντός του 2016 πρόκειται να ξεκινήσει συνεργασία με άλλες χώρες, όπως το Ιράν.

Ο Γενικός Γραμματέας επισήμανε ότι η έκθεση αφηγείται μια θλιβερή ιστορία και δείχνει πως οι συνέπειες από θηριωδίες και οι επιπτώσεις τους στη ζωή των ανθρώπων  μπορούν να υπάρχουν  για δεκαετίες. Τόνισε δε ότι το έργο της ΔΕΑ αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα προς την συμφιλίωση στη Κύπρο.

«Η Επιτροπή πέτυχε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Είναι δικοινοτικές ομάδες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αρχαιολόγων που εργάστηκαν σ’ όλο το νησί και εντόπισαν και ξέθαψαν λείψανα περισσοτέρων από τους μισούς αγνοούμενους. Περισσότερα του ενός τρίτου εξ αυτών ταυτοποιήθηκαν και επιστράφηκαν στις οικογένειές τους».

Χαιρέτισαν τα τρία μέλη της Επιτροπής, ο Ελληνοκύπριος Νέστορας Νέστωρος, η Τουρκοκύπρια Gulden Plumer Kucuk και το Τρίτο μέλος Paul-Henri Arni, οι οποίοι τόνισαν την ιδιαίτερη σημασία της διοργάνωσης μιας τέτοιας εκδήλωσης στην καρδιά των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Arni αναφερόμενος στο δράμα των αγνοουμένων σημείωσε ότι κανένας  άνθρωπος δεν πρέπει να υποβάλλεται σε ένα τέτοιο πνευματικό βασανισμό και αβεβαιότητα. Πρόσθεσε ότι η έκθεση θα παραμείνει στο χώρο των Ηνωμένων Εθνών μέχρι τις 10 Ιουνίου και αμέσως μετά θα μεταφερθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και ακολούθως στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.

Η εκδήλωση αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής  προς τους αγνοούμενους της Κύπρου, είπε ο κ. Νέστωρος ο οποίος τόνισε ότι το μίσος και ο εθνικισμός φέρνουν τη καταστροφή ενώ  η μετριοφροσύνη και αλληλεγγύη είναι στοιχεία που ενώνουν τους λαούς.

«Κι αυτό πρέπει να είναι μία πρόκληση για όλους μας, αν πράγματι επιθυμούμε ένα καλύτερο αύριο για τις μελλοντικές γενιές».

Ο κ. Νέστωρος είπε πως το βιβλίο «Κάτω από τα χαρουπόδενδρα – οι χαμένες ζωές στην Κύπρο» είναι μοναδικού χαρακτήρα.

«Προσεγγίζει την τραγωδία δεκαετιών που προσπαθούμε να απαλύνουμε από μια άλλη οπτική γωνία, με την οποία δεν είναι πολύ εξοικειωμένη η ευρύτερη μάζα των ανθρώπων. Για δεκαετίες, οι προσφιλείς των αγνοουμένων έλπιζαν ότι ήταν ζωντανοί και (βρίσκονταν) καλά κάπου. Με τα χρόνια διάφορες φήμες κυκλοφόρησαν, δημιουργώντας περισσότερη ελπίδα σε αυτές τις φτωχές ψυχές».

Ο Νέστορας Νέστωρος πρόσθεσε πως τα τεκμηριωμένα στοιχεία αντικατοπτρίζουν το έργο που επιτέλεσε για μια περίοδο πέραν των δέκα ετών η ΔΕΑ και συμπυκνώνουν το νόημα των λέξεων και των εικόνων της σκληρής αλήθειας για τις ζωές των άδικα χάθηκαν στην Κύπρο.

«Δύο χιλιάδες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι έχασαν τις ζωές τους ως αποτέλεσμα των διαφορετικών τραγικών γεγονότων, αριθμός που είναι τεράστιος για ένα νησί με τόσο μικρό πληθυσμό. Οι μητέρες, πατέρες, αδελφοί, περίμεναν με αγωνία όλα αυτά τα χρόνια για ένα χτύπημα στην πόρτα και την επιστροφή του προσφιλούς τους αγνοούμενου. Δυστυχώς, η απάντηση που πρέπει να τους δώσουμε από τη ΔΕΑ δεν είναι αυτή που επιθυμούσαν».

Ωστόσο, πρόσθεσε ο κ. Νέστορος, αυτή η τραγική πραγματικότητα έχει επίσης ένα άλλο αποτέλεσμα το οποίο έχει μια ξεχωριστή αξία για τους συγγενείς των αγνοουμένων.

«Είναι σε θέση να συμβιβαστούν με τη μοίρα του αγαπημένου τους και αυτό τελικά δίνει ένα τέλος. Με μεγάλη δύναμη, αλλά σε μεγάλη θλίψη, μπορούν να αφήσουν πίσω το παρελθόν και να προχωρήσουν», είπε ο εκπρόσωπος των Ελληνοκυπρίων στην ΔΕΑ.

«Μέσα από το έργο αυτό έχω μάθει ότι ο πόλεμος και η βία μπορούν να καταστρέψουν το μέλλον των ανθρώπων και το πώς το τραύμα μεταβιβάζεται στις μελλοντικές γενιές. Είναι  πολύ χαρακτηριστικό να επουλωθεί το τραύμα των συγγενών των αγνοουμένων. Αλλά για την αντιμετώπιση του ζητήματος και για να το κλείσεις είναι θέμα της γενιάς τους. Αλλά για να κλείσει το κεφάλαιο είναι θέμα για τις μελλοντικές γενεές», είπε η κ. Κιουτσούκ, μεταφέροντας τις δεκαετείς εμπειρίες της ως μέλος της επιτροπής.

«Σκάβουμε για το παρελθόν. Εν απουσία μιας ειρηνευτικής διευθέτησης είναι ένα μοναδικό μοντέλο. Το έργο για να βρεθούν απαντήσεις για τους συγγενείς (αγνοουμένων) των γεγονότων του ’63-64 και του ‘74 είναι ακόμα πιο σημαντικό, όταν βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για την οικοδόμηση ενός ενωμένου μέλλοντος για τους Κύπριους. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για την προώθηση της συμφιλίωσης και της κατανόησης στην κοινότητα, προκειμένου να οικοδομήσουν ένα κοινό μέλλον για όλους, Τουρκοκύπριους και Ελληνοκυπρίους».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης, ο βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ για ειρηνευτικές επιχειρήσεις, Χερβέ Λαντσούς, η νέα ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Κύπρου και της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβεις Νίκος Αιμιλίου και Αικατερίνη Μπούρα, ο πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης και αντιπρόσωποι διαφόρων χωρών μελών του διεθνούς οργανισμού.

Τα τρία μέλη της διερευνητικής επιτροπής πρόκειται σήμερα να γίνουν δεκτά από τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν γκι-Μουν.

Πηγή: greeknewsonline.com