Skip to main content

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ «Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΡΩΜΑΪΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ» 5-8 ΜΑΪΟΥ 2016

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

«Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΡΩΜΑΪΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ»

5-8 ΜΑΪΟΥ 2016

Αφιερωμένο στην μνήμη του αρχαιολόγου Βίκτωρα Ι. Σαριανίδη

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

 

διεθνες συμποσιο-001Η αρχαία ιστορία του ελληνισμού στον Παρευξείνιο χώρο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της αρχαίας ιστορίας ολόκληρου του ελληνικού έθνους. Από την στιγμή που οι πρώτες μόνιμες εγκαταστάσεις έκαναν την εμφάνισή τους στην παραλιακή επικράτεια του Ευξείνου Πόντου περί τα μέσα του 7ου αιώνα π. Χ., είναι συνεχής η ελληνική παρουσία και ο ελληνικός πολιτισμός μέχρι το πέρας της αρχαιότητας, αλλά και στα κατοπινά βυζαντινά και μεταβυζαντινά χρόνια· η διαχρονική αυτή πορεία, μπολιασμένη με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ακριτικής αυτής γωνιάς της Μεσογείου, διαρκεί ως τις μέρες μας. Αναλόγως της ιστορικής περιόδου, ο Παρευξείνιος ελληνισμός ακμάζει και εξελίσσεται είτε μέσα στο πλαίσιο των αυτόνομων ελληνικών πόλεων ή συμμαχιών πόλεων και πολισμάτων, είτε ενταγμένος σε επιμέρους μεγάλες κρατικές οντότητες όπως  το ελληνιστικό βασίλειο των Μιθριδατιδών και το βασίλειο του Βοσπόρου. Ο τελευταίος των Μιθριδατιδών, ο Μιθριδάτης ο ΣΤ’ o Ευπάτωρ, έμελλε να σφραγίσει μια ολόκληρη εποχή στον μικρασιατικό Πόντο και ευρύτερα, ενώ ο θάνατός του να εγκαινιάσει μια νέα περίοδο, αυτήν της ρωμαϊκής κυριαρχίας στη παρευξείνια Μικρά Ασία. Η Θράκη και ο βορράς του Ευξείνου Πόντου θα υποδεχθούν την νέα εποχή της ρωμαιοκρατίας με κάποια καθυστέρηση. Αν και η ανατολική εσχατιά, η Κολχίδα, εντάχθηκε ρωμαϊκή αυτοκρατορία στα χρόνια του Νέρωνα.

Η σύγχρονη αρχαιολογική, ιστορική, επιγραφική και νομισματική έρευνα έχουν αναδείξει αρκετές πτυχές της ρωμαιοκρατίας στην περιοχή του Πόντου, εξετάζοντας κυρίως επιμέρους γεωγραφικές ζώνες που βρίσκονται σε συνάφεια με τα σύγχρονα εθνικά κράτη της περιοχής αυτής. Είναι ωστόσο καιρός για μια σοβαρή συνθετική προσέγγιση των επιστημονικών πορισμάτων από κάθε γεωγραφική περιφέρεια του Ευξείνου Πόντου. Μια τέτοια συνολική προσέγγιση θα μπορέσει να αποσαφηνίσει πολλά και καίρια ζητήματα της ιστορικής εξέλιξης του ελληνισμού κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, μια τόσο σπουδαία για τις μεταβολές της εποχή οι οποίες μας επηρεάζουν μέχρι σήμερα (λόγου χάριν, ο εκχριστιανισμός και η αλλαγή των θρησκευτικών δοξασιών, η ανάπτυξη των γραμμάτων, των τεχνών και της τεχνολογίας, η διατήρηση των ελληνικών παραδόσεων, οι αλλαγές στην οικιστική και την πολεοδομία των οικισμών, η άφιξη και η γειτνίαση με νέες πολιτισμικές πληθυσμιακές ομάδες από το εσωτερικό της ασιατικής ηπείρου, τα οικονομικά δίκτυα, οι αλλαγές στην άσκηση της πολιτικής εξουσίας, η πολυπολιτισμικότηα, κ.α.) αλλά και είναι σε θέση θα αναδείξει νέες προοπτικές και σκέψεις πάνω στο θέμα αυτό.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών ανέλαβε την πρωτοβουλία να διοργανώσει ένα Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο με αντικείμενο την «Ρωμαϊκή κυριαρχία στον Εύξεινο Πόντο» και βασικό στόχο την προσπάθεια μιας τέτοιας συνθετικής προσέγγισης των σύγχρονων συμπερασμάτων της ιστορικής και αρχαιολογικής επιστήμης. Προς την κατεύθυνση αυτή, έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι πλέον έγκριτοι επιστήμονες και ακαδημαϊκοί από τις χώρες του Παρευξείνιου χώρου αλλά και εκτός αυτού, που έχουν ως γνωστικό τους αντικείμενο την εν λόγω θεματική.

Το Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 5 και 8 Μαΐου 2016. Η επίσημη έναρξη θα πραγματοποιηθεί την 5η Μαΐου 2016 στην έδρα της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, Αγνώστων Μαρτύρων 73 – Νέα Σμύρνη και οι εργασίες του Συμποσίου θα λάβουν χώρα στις 6 και 7 Μαΐου  2016, στο ξενοδοχείο Coral Λεωφόρο Ποσειδώνος 35, Παλαιό Φάληρο, με δωρεάν παρακολούθηση και παράλληλη μετάφραση από αγγλικά στα ελληνικά και αντιστρόφως. Επίσης, θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όσους ενδιαφέρονται. Τα πρακτικά του Συμποσίου, που θα δημοσιευθούν σε ειδικό τόμο του «Αρχείον Πόντου», ελπίζουμε ότι θα συμβάλλουν στην επίτευξη του ευκταίου, εμπλουτίζοντας σημαντικά τα όσα μέχρι σήμερα έχουν προκύψει από την επιστημονική έρευνα πάνω στο εν λόγω θέμα και συνεπικουρώντας στην περαιτέρω ερευνητική διαδικασία.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ:

Άγγελος Χανιώτης, Institute for Advanced Studies, Princeton

David Braund, University of Exeter

Ηλίας Κ. Πετρόπουλος, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

Ιωάννης Ερμόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Ε.Μ.Π.

Δημήτριος Τομπουλίδης, πρώην Δήμαρχος, πρώην Πρόεδρος ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε

Γεωργία Χαριτίδου, Δρ. Φιλολογίας

Το πρόγραμμα του Συμποσίου θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών: www.epm.gr

PROGRAMME OF ATHENS SYMPOSIUM MAY 2016