Skip to main content

Κριμαϊκός Πόλεμος: ο πρώτος που απαθανατίστηκε φωτογραφικά

Κριμαϊκός Πόλεμος: ο πρώτος που απαθανατίστηκε φωτογραφικά

 

Μέρος του Ανατολικού Ζητήματος, δηλαδή του μακροχρόνιου ανταγωνισμού μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων για την εμπέδωση της επιρροής και των συμφερόντων τους στους κόλπους της παραπαίουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο Κριμαϊκός Πόλεμος διήρκεσε μεταξύ των ετών 1853 και 1856. Αντιπαρατέθηκαν ο συνασπισμός Βρετανίας – Γαλλίας – Οθωμανικής Αυτοκρατορίας – Βασιλείου της Σαρδηνίας από τη μια πλευρά και η Ρωσική Αυτοκρατορία από την άλλη. Οι κυριότερες συγκρούσεις έλαβαν χώρα στη χερσόνησο της Κριμαίας. Διανοίχτηκαν, ωστόσο, και επιπρόσθετα επιχειρησιακά θέατρα, μεταξύ άλλων στη Βαλτική Θάλασσα, στον Καύκασο και στον Ειρηνικό Ωκεανό. Έπειτα από τρία ολόκληρα χρόνια αντιπαραθέσεων, ο πόλεμος ολοκληρώθηκε με την ήττα της τσαρικής Ρωσίας και τον εγκλωβισμό της τελευταίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Κριμαϊκός Πόλεμος υπήρξε πρωτοπόρος σε πολλούς τομείς. Για πρώτη φορά οι αντιμαχόμενοι έκαναν εκτενή χρήση του σιδηροδρόμου και του τηλεγράφου. Νέες νοσηλευτικές πρακτικές εισήχθησαν για τους εκκενωθέντες στην Κωνσταντινούπολη τραυματίες από την Florence Nightingale και στην πρώτη γραμμή από την καταγόμενη από την Τζαμάϊκα Mary Seacole. Ο πόλεμος παρέμεινε γνωστός και από τη διαδοχή λανθασμένων χειρισμών σε λογιστικό και επιχειρησιακό επίπεδο, με προεξέχουσα την περίφημη επέλαση της Ελαφράς Ταξιαρχίας (επεισόδιο της μάχης της Μπαλακλάβα), η οποία απαθανατίστηκε χάρη στο ομώνυμο ποίημα του Alfred Tennyson. Τέλος, ήταν η πρώτη φορά που ένας πόλεμος περιγράφηκε λεπτομερώς από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της εποχής και καταγράφηκε από τον φωτογραφικό φακό.

Ο Roger Fenton (1819-1869) κατέφθασε στην Κριμαία τον Μάρτιο του 1855, ενώ ο πόλεμος βρισκόταν ήδη στο δεύτερο έτος του, και παρέμεινε έως τον επόμενο Ιούνιο. Στάλθηκε επιτόπου από την βρετανική κυβέρνηση ως επίσημος φωτογράφος, σε αντικατάσταση του συναδέλφου του  Richard Nicklin, ο οποίος είχε απωλέσει τη ζωή του, μαζί με τους συνεργάτες του, θύματα του τυφώνα, που, στις 14 Νοεμβρίου 1854, είχε πλήξει το λιμάνι της Μπαλακλάβα, αφήνοντας πίσω του εκτεταμένες ζημιές. Η θεματολογία του Fenton, επιμελώς επιλεγμένη, αποδίδει μια εξιδανικευμένη εκδοχή του πολέμου. Απουσιάζουν παντελώς η φρίκη και η βία και πριμοδοτούνται συστηματικά στιγμιότυπα, τα οποία ωραιοποιούν και ηρωοποιούν την όλη εκστρατεία. Σε κάποιο ποσοστό, αυτό οφείλεται στις περιορισμένες, ακόμη, δυνατότητες της τεχνικής της φωτογραφίας (ήταν απείρως ευκολότερο να απαθανατιστούν εικόνες από τα μετόπισθεν και όχι οι εχθροπραξίες, που μαίνονταν στην πρώτη γραμμή). Ωστόσο, η επιλογή οφείλεται πρωτίστως στη βούληση και στις οδηγίες της κυβέρνησης του Λονδίνου, η οποία, με τον τρόπο αυτό, θέλησε να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τους ατυχείς τακτικούς χειρισμούς στο πεδίο των μαχών, έστω και αν ο συγκεκριμένος πόλεμος είχε ούτως ή άλλως στιγματιστεί ανεξίτηλα από αυτούς. Δεν ήταν τυχαίο το γεγονός πως η αποστολή του Fenton στην Κριμαία είχε εξολοκλήρου καλυφθεί από κρατικούς πόρους.

Ο Roger Fenton με στολή ζουάβου και επί της φωτογραφικής άμαξας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι φωτογραφίες του Fenton εντάσσονται στο πλαίσιο μιας επιχείρησης κρατικής προπαγάνδας, την οποία υπηρετούν ευλαβικά. Πέραν τούτου, ωστόσο, κανένα λογοτεχνικό κείμενο και κανένας ζωγραφικός πίνακας ή, έστω, απλό σκαρίφημα, δεν είναι σε θέση να ισοσκελίσουν τον ρεαλισμό των φωτογραφικών λήψεων. Μπορεί τα πλάνα να είναι στημένα, έχουν, όμως, διασωθεί ανεκτίμητης ιστορικής αξίας αποτυπώσεις τοπίων, επωνύμων πρωταγωνιστών, ανωνύμων μαχητών και απλών πολιτών, που συνόδευσαν την εκστρατεία σαν να επρόκειτο για κάποια εκπαιδευτική εκδρομή.

Η ανταπόκριση του βρετανικού κοινού υπήρξε περιορισμένη και εξανεμίστηκε ταυτόχρονα με τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Ο ίδιος ο Fenton, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την ενασχόλησή του με τη φωτογραφία το 1862, προτού φύγει από τη ζωή, επτά χρόνια αργότερα, οικονομικά κατεστραμμένος και ξεχασμένος από Θεό και ανθρώπους. Σήμερα, οι ιστορικοί ομόφωνα αναγνωρίζουν την ουσιαστική συμβολή του, όχι μόνο από αισθητικής πλευράς, αλλά και ως ενός από τους πρωτοπόρους επαγγελματίες πολεμικούς φωτογράφους.

 

Α.  Οι διοικητές

Πολεμικό συμβούλιο στο βρετανικό στρατηγείο. Συμμετέχουν από αριστερά προς δεξιά ο Λόρδος Raglan, διοικητής του βρετανικού εκστρατευτικού σώματος, ο Ομάρ Πασάς, επικεφαλής των οθωμανικών δυνάμεων και ο Γάλλος στρατάρχης Pélissier, διοικητής του γαλλικού εκστρατευτικού σώματος.

 

FitzRoy James Henry Somerset, 1ος λόρδος Raglan.
Στρατάρχης Aimable-Jean-Jacques Pélissier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Στρατηγός Sir George Brown G.C.B., περιστοιχίζεται από το επιτελείο της Μεραρχίας του.

 

 

Στρατηγός Sir George Buller.

 

Στρατηγός Pierre-François-Joseph Bosquet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στρατηγός Sir John Burgoyne G.C.B., Γενικός Επιθεωρητής των οχυρωματικών έργων.
Στρατηγός Sir John Campbell (καθιστός). Εικονίζεται με τον υπασπιστή του, λοχαγό Hume.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Πρίγκηπας Γουλιέλμος-Αύγουστος-Εδουάρδος της Σαξονίας-Βαϊμάρης υπηρέτησε στην Κριμαία με τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη.
Ισμαήλ Πασάς.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Β. Οι μαχητές

 

Άνδρες του 77ου Συντάγματος (East Middlesex) με χειμερινή στολή.
Γάλλος ζουάβος και Μαροκινός σπαχής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Λοχαγός Bernard, του 5ου Συντάγματος Δραγόνων.

 

Ο βοηθός χειρούργος Henry John Wilkin, του 11ου Ουσάρων.
Γάλλοι αξιωματικοί και ζουάβος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αξιωματικοί του 90ού Συντάγματος Εθελοντών (Perthshire Volunteers).

 

Ζουάβος τραυματίας.

 

Τάταροι εργάτες, αποσπασμένοι στα έργα οδοποιΐας.

 

Ο Henry Duberly, του 8ου Ουσάρων, μπροστά από την έφιππη σύζυγό του.

 

Γ. Ο χώρος

Ο κόλπος των Κοζάκων στο λιμάνι της Μπαλακλάβα.

 

Γενική άποψη της Μπαλακλάβα.

 

Το λιμάνι της Μπαλακλάβα. Στο μέσο διακρίνεται το κτήριο του Γενικού Στρατηγείου.

 

Το στρατόπεδο του 33ου Συντάγματος.

 

Τα ερείπια του Γενοβέζικου κάστρου δεσπόζουν πάνω από το λιμάνι της Μπαλακλάβα.

 

Μια ήρεμη ημέρα για το βρετανικό πυροβολικό.

 

Η επονομαζόμενη “Κοιλάδα του Θανάτου”, όπου στις 25 Οκτωβρίου 1854 έλαβε χώρα η θρυλική επέλαση της Ελαφράς Ταξιαρχίας.

 

Το στρατιωτικό κοιμητήριο του Cathcart’s Hill, στα περίχωρα της Σεβαστούπολης.

 

Άποψη της Μπαλακλάβα και του κάστρου από την κορυφή του λόφου Guard’s Hill.

 

Crimean War Photographs by Roger Fenton, 1855

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

Προέλευση φωτογραφιών: http://www.allworldwars.com/Crimean-War-Photographs-by-Roger-Fenton-1855.html

Κείμενο – Επιμέλεια αφιερώματος: Γιάννης Μουρέλος

Μορφοποίηση – Επιμέλεια έκδοσης: Αλεξάνδρα Περχανίδου