Skip to main content

Ενόσω το Άγαλμα της Ελευθερίας βρισκόταν στη Γαλλία

4 Ιουλίου: Η επέτειος της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ

Ενόσω το Άγαλμα της Ελευθερίας βρισκόταν στη Γαλλία

Επισήμως, η ιδέα της κατασκευής ενός αγάλματος και της δωρεάς του στις ΗΠΑ στο πλαίσιο της συμπλήρωσης, το 1876, εκατό ετών από τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1865 στο Παρίσι, σε ένα μυστικό δείπνο στην οικία του πολιτικού Édouard de Laboulaye. Ο Laboulaye ηγείτο μιας φιλοαμερικανικής κίνησης, η οποία είχε ενστερνιστεί τις αρχές και αξίες της Αμερικανικής Δημοκρατίας ως μέσο καταγγελίας του απολυταρχικού και ανελεύθερου καθεστώτος της Δεύτερης Αυτοκρατορίας στη Γαλλία (Ναπολέων Γ΄). Μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 15 Απριλίου 1865, είχε δολοφονηθεί ο Αβραάμ Λίνκολν, μια είδηση, η οποία είχε αναστατώσει τους συνδαιτημόνες του Laboulaye και συσπειρώσει ακόμα περισσότερο γύρω από την σκέψη μιας συμβολικής χειρονομίας προς τις ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, η ιδέα προϋπήρχε, το ιστορικό της, όμως, προσέλαβε, αυτή την μορφή χρόνια αργότερα, από τον κατασκευαστή του αγάλματος, τον γλύπτη Auguste Bartholdi (1834-1904), για λόγους καθαρά επικοινωνιακούς που σχετίζονταν με τη συλλογή χρημάτων για την αποπεράτωση του έργου. Χρειάστηκε να μεσολαβήσουν 21 ολόκληρα χρόνια από τη γέννηση της ιδέας έως τα επίσημα εγκαίνια, στις 28 Οκτωβρίου 1886, στο Liberty Island της Νέας Υόρκης. Στο διάστημα αυτό, η όλη επιχείρηση κατασκευής προσέκρουσε σε δυσκολίες και εμπόδια πάσης φύσεως. Άλλοτε αντιμετωπίστηκε κι αυτή ακόμη η προοπτική ματαίωσης, άλλοτε επιλέχθηκε η δημόσια έκθεση ολοκληρωμένων τμημάτων, άλλοτε η μόνιμη τοποθέτηση του Αγάλματος σε περίοπτη θέση της γαλλικής πρωτεύουσας, ενώ εξίσου περιπετειώδης αποδείχθηκε και ο διάπλους του Ατλαντικού το 1885, καθώς επί μέρες είχαν χαθεί, εξαιτίας θαλασσοταραχής, τα ίχνη του πλοίου, το οποίο μετέφερε το πολύτιμο φορτίο στην αντίπερα όχθη. Γεγονός, πάντως, είναι πως επί χρόνια, οι κάτοικοι του Παρισιού είχαν εξοικειωθεί με τη θέα του Αγάλματος, το οποίο και θεωρούσαν ως αναπόσπαστο τμήμα της δικής τους καθημερινότητας. Αυτήν, ακριβώς, τη διάσταση επιχειρεί να αποδώσει το παρόν αφιέρωμα, κάνοντας χρήση φωτογραφικού υλικού της εποχής εκείνης.

Auguste Bartholdi.
O Bartholdi στο ατελιέ του το 1891.

 

Το πρώτο πρόπλασμα (1870), Μουσείο Καλών Τεχνών, Λυών.

 

Η κατασκευή του χεριού.

 

Η κατασκευή της κεφαλής.
Η αποπεράτωση του πυρσού (1878)

 

Η κεφαλή του Αγάλματος εκτίθεται προσωρινά στο Πεδίον του Άρεως (Champs de Mars) του Παρισιού, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Έκθεσης του 1878.
Ο πυρσός του Αγάλματος εκτίθεται προσωρινά στο Πεδίον του Άρεως (Champs de Mars) του Παρισιού, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Έκθεσης του 1878.

 

Η κεφαλή του Αγάλματος εκτίθεται προσωρινά στο Πεδίον του Άρεως (Champs de Mars) του Παρισιού, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Έκθεσης του 1878.

 

Τα στάδια της συναρμολόγησης.

 

Τμήματα του Αγάλματος στον υπαίθριο χώρο του εργαστηρίου Gaget, Gauthier et Cie της rue de Chazelles.

 

Φωτογραφία με το σχόλιο: To Άγαλμα της Ελευθερίας ύψους 46 μέτρων, Ιανουάριος 1884 και υπογραφή του Bartholdi.

 

Η εσωτερική υποστύλωση του Αγάλματος, έργο του Gustave Eiffel, κατασκευαστή του ομώνυμου πύργου.

 

Η επίσημη παράδοση του Αγάλματος στον Αμερικανό πρέσβη στις 4 Ιουλίου 1884, ημέρα της εθνικής εορτής των ΗΠΑ. Η τελετή έλαβε χώρα στον περίβολο του εργαστηρίου Gaget, Gauthier et Cie.
Το εξώφυλλο της Illustrated Newspaper, παραμονές της μεταφοράς του Αγάλματος στη Νέα Υόρκη.

 

Για τις ανάγκες της μεταφοράς στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, το Άγαλμα κατακερματίστηκε σε 350 τμήματα.

 

Ο κατάπλους του γαλλικού ατμόπλοιου Isère στο λιμάνι της Νέας Υόρκης στις 17 Ιουνίου 1885 με το πολύτιμο φορτίο.

 

Η τελετή των εγκαινίων στις 28 Οκτωβρίου 1886.

 

Η πρόσκληση για την τελετή των εγκαινίων.

 

Απομιμήσεις σε πόλεις και κωμοπόλεις της Γαλλίας.

 

The Statue of Liberty: Building an Icon

 

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

Επιμέλεια αφιερώματος: Γιάννης Μουρέλος

Μορφοποίηση- επιμέλεια έκδοσης: Παρασκευή Ευσταθιάδου